Wat is HPV?
HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn ruim 100 verschillende varianten van dit virus. Een aantal varianten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers.
Wat gebeurt er als je besmet bent met HPV?
Het HPV-virus kan de cellen in je baarmoederhals besmetten. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd kan je lichaam de HPV-infectie zelf opruimen.
Hoe kun je baarmoederhalskanker krijgen van HPV?
Soms ruimt je lichaam het HPV-virus niet op en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal meer dan 15 jaar.
Wat zijn klachten bij baarmoederhalskanker?
Van baarmoederhalskanker hoef je niet altijd iets te merken, daarom is het ook belangrijk om vanaf je 30ste jaar periodiek een uitstrijkje te laten maken op baarmoederhalskanker via je huisarts. Voor dit onderzoek wordt je opgeroepen door je huisarts en dit vindt eens in de 5 jaar plaats.
- bloedingen tijdens of vlak na seks
- bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
- bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
- ongewone afscheiding uit uw vagina
Hoe groot is de kans dat ik baarmoederhalskanker krijg?
Op zich is de kans op baarmoederhalskanker niet heel groot, maar het gaat wel om een ernstige ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. En 200 vrouwen overlijden per jaar aan baarmoederhalskanker.
Kan je je laten inenten tegen baarmoederhalskanker?
Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De inenting werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact.
Nog maar 2 prikken voor een volledige bescherming.
Sinds januari 2014 vervalt de prik die oorspronkelijk gepland stond om 1 maand na de 1e prik te geven (de middelste prik). Uit onderzoek van de fabrikant weten we nu dat twee prikken van het vaccin even goed beschermen als drie prikken. Voor alle meiden die vanaf nu opgeroepen worden zijn er maar twee prikken nodig.
bron RIVM