vrijdag 31 januari 2014

HPV en baarmoederhalskanker

Wat is HPV?
HPV staat voor Humaan Papillomavirus. Er zijn ruim 100 verschillende varianten van dit virus. Een aantal varianten kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. De varianten HPV16 en HPV18 veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raakt ooit besmet met het HPV-virus. Het virus wordt overgedragen door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook overgedragen worden via de huid van je handen en vingers.
Wat gebeurt er als je besmet bent met HPV?
 Het HPV-virus kan de cellen in je baarmoederhals besmetten. Meestal heb je geen klachten als je besmet bent. Bijna altijd kan je lichaam de HPV-infectie zelf opruimen.
Hoe kun je baarmoederhalskanker krijgen van HPV? 
Soms ruimt je lichaam het HPV-virus niet op en blijft het virus langer in de cellen van de baarmoederhals aanwezig. Het virus kan zorgen voor veranderingen in deze cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf. Soms kunnen deze zich ontwikkelen tot kankercellen. Tussen het moment van besmetting en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal meer dan 15 jaar.
Wat zijn klachten bij baarmoederhalskanker?
Van baarmoederhalskanker hoef je niet altijd iets te merken, daarom is het ook belangrijk om vanaf je 30ste jaar periodiek een uitstrijkje te laten maken op baarmoederhalskanker via je huisarts. Voor dit onderzoek wordt je opgeroepen door je huisarts en dit vindt eens in de 5 jaar plaats. 
  • bloedingen tijdens of vlak na seks
  • bloedingen na de overgang, bijvoorbeeld als u al meer dan een jaar niet ongesteld bent geweest
  • bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
  • ongewone afscheiding uit uw vagina
Heb je bovenstaande klachten dan is het verstandig je huisarts te raadplegen, hij of zij kan dan verder onderzoeken waar je klachten vandaan komen.
Hoe groot is de kans dat ik baarmoederhalskanker krijg?
Op zich is de kans op baarmoederhalskanker niet heel groot, maar het gaat wel om een ernstige ziekte. Elk jaar krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland baarmoederhalskanker. En 200 vrouwen overlijden per jaar aan baarmoederhalskanker.
Kan je je laten inenten tegen  baarmoederhalskanker?
Meisjes krijgen in het jaar dat ze 13 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. De inenting werkt het beste als je nog niet met het virus in aanraking bent gekomen. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact.
Nog maar 2 prikken voor een volledige bescherming.
Sinds januari 2014 vervalt de prik die oorspronkelijk gepland stond om 1 maand na de 1e prik te geven (de middelste prik). Uit onderzoek van de fabrikant weten we nu dat twee prikken van het vaccin even goed beschermen als drie prikken. Voor alle meiden die vanaf nu opgeroepen worden zijn er maar twee prikken nodig.
bron RIVM

woensdag 15 januari 2014

SOA test zelf thuis doen.

Is dit nou betrouwbaar of niet?
Er bestaan twee soorten SOA zelftesten op de markt: de doe-het-zelftests en de lab-zelftest.
De doe-het-zelftests
Je kunt deze testen zien er uit als een soort zwangerschapstest. Je kunt ze kopen bij drogisterij keten of via het internet. 
De voordelen op een rijtje van de thuistest:
  • Het is goedkoop
  • Makkelijk verkrijgbaar 
  • Je krijgt de uitslag binnen een kwartier
De nadelen op een rijtje van de thuistest:
  • Die kan ik samenvatten tot 1: de uitslagen van deze testen zijn onbetrouwbaar
Er is veel onderzoek naar gedaan. Zo blijkt uit recent Nederlands onderzoek dat drie verschillende chlamydia-thuistests een zeer geringe betrouwbaarheid hebben. De kans dat de mensen die echt chlamydia hebben ook een bevestigende testuitslag krijgen is slechts 12, 17 en 27% respectievelijk. Tja ben je super blij dat je je getest hebt met zo'n zelftest en dat hij aangeeft dat je niets hebt en blijk je toch een chlamydia te hebben. Waar je pas achter komt als je ernstige klachten hebt. Ook loop je het risico dat je denkt niets te hebben en je besmet vervolgens je sekspartner(s).
De lab-zelftest
De voordelen op een rijtje van de lab-zelftest:
  • Betaalbaar (vaak goedkoper dan bij je huisarts)
  • Je kunt het thuis afnemen en je hoeft geen verklaring te geven waarom je wil testen.
  • Deze testen worden ook door de huisarts en SOApoli van de GGD gebruikt.
De nadelen op een rijtje van de lab-zelftest:
  • Je moet even wachten tot je de uitslag krijgt. Bij Soapoli-online is dit 3 werkdagen (SOA testen via de vingerprik duurt gemiddeld 7 werkdagen)
  • Belangrijk is dat je goede begeleiding krijgt in het maken van een keuze en nazorg als je een SOA hebt. Kijk goed op de site of dit aangeboden word. (lees hier meer over onze nazorg)
Waar kun je je wel betrouwbaar op SOA kunt laten testen:
Als je klachten hebt of je hebt een groot risico gelopen dan is het verstandig naar je huisarts of een SOA poli te gaan, als je voor de zekerheid wilt testen dan kun je er ook voor kiezen om bij Soapoli-online te testen. Onze testen zijn wat duurder dan de testen die je bij een drogisterij kunt kopen maar wij kunnen je wel een hoge betrouwbaarheid van de uitslag garanderen doordat wij onze je test in een laboratorium laten onderzoeken. Ook kun je ons ten alle tijden om hulp vragen. We begeleiden je waar nodig en ondersteunen in het regelen van nazorg als blijkt dat je een SOA hebt.

©www.soapoli-online.nl

Waar krijg je nou wel een SOA van en waarvan niet?!

Waar loop je geen SOA van op?
SOA worden vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact tussen de slijmvliezen. Slijmvliezen zitten in de vagina, penis, anus en de keel. Als deze plekken met elkaar (met een sekspartner) in contact komen zonder dat je bescherming gebruikt dan kan een SOA overgedragen worden.
Met veilig vrijen voorkom je een soa. Je vrijt veilig:
  • Als jij en je vaste partner nooit vrijen met een ander en geen van beiden een soa hebben
  • Als je alleen streelt, zoent, tongzoent, knuffelt, masseert, masturbeert of elkaar met de hand bevredigt
  • Als je een condoom gebruikt bij vaginale seks (penis in vagina)
  • Als je een condoom en veel glijmiddel gebruikt bij anale seks (penis in anus)
  • Als je bij pijpen een condoom gebruikt
  • Als je bij beffen of rimmen een beflapje (of opengeknipt condoom; zie zelf een beflapje maken) gebruikt.
We krijgen met regelmaat vragen of je hiv kunt oplopen door uit elkaar glas te drinken of door het zitten op een vreemde wc. Hier loop je GEEN hiv van op. Lees hier meer.
Wat is niet veilig vrijen?
Bij seks zonder condoom kun je risico lopen op een soa of ongewenste zwangerschap. De meest voorkomende risico’s op een rijtje bij verschillende seksuele handelingen:
  • Knuffelen: is veilig voor hiv en SOA
  • Zoenen: risico op herpes als iemand last heeft van een koortslip
  • Je laten aftrekken of vingeren: veilig voor hiv en SOA zolang je je eigen geslachtsdeel daarna niet aanraakt als je niet eerst je handen hebt gewassen. Zit er sperma, bloed of voorvocht op de vinger die bij jou naar binnen gaat, dan kan hiv en SOA worden overgedragen. Die soa kan afkomstig zijn van de keel, piemel of anus en via vingers worden  vergebracht. Als jij iemand vingert, dan loop je zelf geen risico op hiv. Wel kun je via je vinger een soa uit zijn anus overbrengen op je eigen vagina, piemel of anus als je die niet tussendoor wast.
  • Pijpen en beffen: Bij een oraal sekscontact waarbij geen sperma of (menstruatie)bloed in de mond is gekomen, is de kans dat je besmet raak met het hiv virus zeer klein. Wel kan je op deze wijze andere SOA oplopen. Het risico op andere SOA als chlamydia, gonorroe, hepatitis B, syfilis kan niet direct na het sekscontact worden uitgesloten. Er moet bij het testen altijd rekening worden gehouden met de incubatietijd van de SOA, en deze is voor alle SOA weer anders. Zekerheid krijgen over de kans dat je na een oraal sekscontact herpes genitalis of genitale wratten oploopt is helaas niet te geven tenzij je hiervan na enige tijd klachten krijgt in de vorm van pijnlijke blaasjes en wratjes. Heb je iemand gepijpt/ of gebeft en er is sperma of (menstruatie) bloed in je mond gekomen dan heb je een risico op
    hiv. Heb je als man seks met mannen (MSM) dan loop je bij zo'n contact meer risico dan mannen die alleen met vrouwen vrijen. Dit komt omdat in de groep mannen die seks hebben meer mensen zijn die hiv besmet zijn.
  • Kontlikken (rimmen): Risico op hepatitis A/B en andere soa
  • Speeltjes delen: Een seksspeeltje wat in aanraking is geweest met de slijmvliezen van de vagina of anus van een sekspartner en kort daarna in je eigen vagina of anus wordt ingebracht kan een SOA overbrengen. Je kunt een speeltje veilig delen door een condoom er om heen te doen of door het te reinigen voordat de ander hem kan gebruiken.
  • Wrijfcontact: zonder dat de penis in de vagina of anus gaat. Als de penis zonder condoom wrijft tegen de vagina of anus kan dat een risico op SOA geven. Het risico op HIV krijg je als je sperma met bloed in contact komt.
  • Onbeschermde penetratie (neuken): Piemel komt in de vagina of anus zonder een condoom. Dit geeft risico op hiv en SOA.
Wil je graag weten welk risico je exact hebt gelopen loop dan onze SOA testwijzer door of mail 
ons.

©www.soapoli-online.nl

Ontrouw; je partner is vreemd gegaan

Het zal je maar overkomen, je denkt dat je helemaal safe zit met je vaste partner en dan kom je er achter dat hij of zij seks heeft gehad met iemand anders. Dat is behoorlijk schrikken, misschien word je enorm boos als je het hoort en kan je het nog steeds niet geloven dat de partner met wie je lief en leed deelt en die jouw trouw heeft beloofd dit echt heeft gedaan. Een super vervelende situatie, door ontrouw kan je leven aardig overhoop worden gehaald. Vragen als; wil ik wel verder met deze partner?, hoe lang speelt dit al? en hoe veel mensen wisten dit zonder dat ze mij hebben geïnformeerd? kunnen je aardig bezighouden.
Ontrouw van een vaste partner zet niet alleen je leven op zijn kop maar kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Want als je met je vaste partner vrijt en hij of zij heeft ook seks met iemand anders (gehad) dan loop je risico op SOA. Naast alle emotionele problemen zijn zorgen over SOA iets wat je helemaal niet kan gebruiken. Ons advies in deze situatie is; ga niet meer seksen met je vaste partner en laat je zo spoedig mogelijk testen op SOA. Alleen een SOA test geeft zekerheid of je iets hebt overgedragen gekregen, ook als je partner beweert dat het contact met een andere partner met condoom was. Condoomgebruik is niet altijd een garantie dat je SOA vrij bent.
In de situatie dat je je zorgen maakt over SOA adviseren we je ga zelf een SOA test doen. Natuurlijk kan je partner zich ook laten testen op SOA alleen geeft dit niet altijd 100% zekerheid over jou. Ons advies is om 14 dagen nadat je voor het laatst seks hebt gehad met je vaste partner je te laten onderzoeken op chlamydia en gonorroe. In het geval dat je partner langer geleden (langer dan 3 maanden) ontrouw is geweest kan je je direct op alle SOA dus ook hiv en syfilis laten testen. Kijk voor meer informatie over incubatietijd van verschillende SOA bij onze veelgestelde vragen
Wat als je na deze relatiecrises besluit om samen verder te gaan? Besluit je met je vaste partner verder te gaan dan is het verstandig dat hij of zij ook een compleet SOA onderzoek doet voordat jullie weer seks hebben. Op deze manier weet je zeker dat je allebei niks hebt opgelopen.

©www.soapoli-online.nl