dinsdag 23 oktober 2012

Alles over...genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door besmetting met bepaalde typen van het humaan papilloma virus (HPV). De overdracht van dit virus vindt in de meeste gevallen plaats via slijmvliescontact met besmette sekspartner. De sekspartner hoeft niet altijd zichtbare wratten te hebben om het virus over te dragen. De besmettingskans bij een eenmalig contact wordt geschat op 60%. De tijd tussen het seksuele contact en het verschijnen van wratten (incubatietijd) kan liggen tussen de 1 en de 12 maanden, gemiddeld verschijnen de wratten ongeveer 3 maanden na het seksuele contact. Niet bij iedereen die besmet is met het virus wat genitale wratten veroorzaakt verschijnen wratten in het genitale gebied.

Hoe zien ze eruit?
Genitale wratten zijn over het algemeen goedaardige huidafwijkingen en ontstaan na een infectie met een virus op of rondom de plaats van de infectie. Ze zijn meestal vlezig, zacht en huidkleurig tot roze. De wratten kunnen plat zijn of boven de oppervlakte van de huid uit komen. Ze kunnen klein of groot zijn; vaak nemen ze kleine bloemkoolachtige vormen aan. Soms staan ze op zichzelf en soms zijn ze in groepjes aanwezig. Vaak zijn er eerst enkele kleine wratten die groter worden en zich uitbreiden.

Bij vrouwen komen wratten vooral voor op de clitoris, schaamlippen,bij de ingang van de vagina en het gebied tussen de vagina en de anus (perineum). In de vagina komen soms ook wratten voor, dit komt minder vaak voor. Wratten rond de anus hoeven niet te betekenen dat er anale seks heeft plaats gevonden. Klachten die worden veroorzaakt door wratten zijn jeuk, pijn of een brandend gevoel.



Bij mannen zitten wratten vaak op de penis, balzak en op de opening van de plasbuis en het gebied tussen balzak en anus. Klachten die mannen ervaren van wratten zijn jeuk, brandend gevoel en soms afscheiding uit de plasbuis.



Wat moet ik doen als ik dit soort plekjes heb?
De diagnose genitale wratten kan door een (huis)arts worden gesteld door lichamelijk onderzoek.
Genitale wratten verdwijnen vaak spontaan zonder behandeling. Behandeling van genitale wratten is een cosmetische behandeling. Dit betekent dat de behandeling er op gericht is de wratten te verwijderen, hierbij neemt de virusafscheiding en dus de besmettelijkheid af maar verdwijnt niet.
Helaas kunnen genitale wratten ook na behandeling terugkeren. Dat gebeurt in 25-30% van de gevallen binnen een half jaar. Dit komt omdat het virus, ondanks de behandeling vaak toch achterblijft. Hoe eerder je je laat behandelen, des te makkelijker is de behandeling.

Een condoom verkleint de kans op de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen. Het biedt ook bescherming tegen genitale wratten, maar geen 100%. Omdat een condoom de geslachtsdelen nooit helemaal bedekt, blijft besmetting mogelijk als de wratjes buiten de condoomrand zitten. Ook beschermt het condoom niet als er virusuitscheiding plaatsvindt op de huid rond de geslachtsdelen.

Heb je behoefte aan een betrouwbaar soa-test advies? Doe dan op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen. 

dinsdag 9 oktober 2012

Chlamydia?!

Wat is chlamydia?
Chlamydia wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. De bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht, maar ook van de moeder op het kind tijdens de geboorte. Volwassen die chlamydia hebben lopen dit alleen op door onbeschermd sekscontact.

Hoe loop je chlamydia op?
De bacterie wordt via seksueel contact met besmette slijmvliezen overgedragen. Slijmvliezen zitten in de mond, vagina,anus en op de penis. Overdracht van chlamydia gaat via wrijfcontact van penis-vagina, penis-anus, mond-anus, mond-vagina en penis-mond maar ook via penetrerende seks.

Kans om chlamydia op te lopen bij een eenmalig contact met een chlamydia besmette persoon;
45%Als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw
28%Als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man
Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn door een condoom kunnen tot een chlamydia infectie leiden.

Wat is er nou zo vervelend aan het hebben van een chlamydia infectie?
In 70 tot 90% van de gevallen heb je geen klachten als je besmet bent, je merkt niks en kan de infectie dus ongemerkt overbrengen op andere sekspartners. Lang rondlopen met een chlamydia infectie kan voor zowel mannen als vrouwen uiteindelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Ook ben je door het hebben van chlamydia infectie vatbaarder voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Overigens is het goed om te weten dat je na behandeling van een chlamydia infectie opnieuw besmet kan raken. Daarom is het ook belangrijk om bij seksueel contact met iemand een condoom te gebruiken. Heb je al langere tijd een vaste partner en wil je zonder condoom gaan vrijen laat je dan allebei testen, zo weet je zeker dat er geen onaangename verrassingen uit het verleden opduiken.

Wat doe je met je sekspartner(s) als er bij jouw een chlamydia is gevonden?
Had je geen klachten die wezen op een chlamydia infectie en kwam de infectie tijdens een routine onderzoek aan het licht? Ga dan al je sekspartners van de afgelopen 6 maanden waarschuwen. Waarschuwen is misschien eng maar wel erg belangrijk en voorkomt veel leed bij anderen. Had je klachten voordat de chlamydia infectie werd vastgesteld? Waarschuw dan je sekspartner(s) van de afgelopen 6 weken. In een latere blog gaan we dieper in op het waarschuwen van je sekspartner.

dinsdag 2 oktober 2012

Glijmiddel waar is dat nou voor nodig?

Glijmiddel is een middel wat je kunt gebruiken om tijdens de seks wrijving tussen de geslachtsdelen te voorkomen. Het middel is vaak vloeibaar en glibberig en kan op de geslachtsdelen worden gesmeerd om zo te voorkomen dat seks pijn doet en het plezier te verhogen.

Waarom zou je glijmiddel gebruiken?
Als een vrouw vrijt en zij raakt opgewonden dan wordt de vagina vochtig. Bij mannen komt er voorvocht uit de penis. Dit vocht is het natuurlijke glijmiddel. Wat je moet weten is dat het bij vrouwen meer tijd kost om opgewonden te raken dan bij mannen. Als je als man gaat vrijen met een vrouw en je gaat direct penetreren dan heb je een grote kans dat de vrouw dit niet prettig en zelfs pijnlijk kan vinden omdat ze nog niet opgewonden/ nat genoeg is. Glijmiddel kan dan helpen. Het is natuurlijk beter om in je voorspel, dus voor je gaat penetreren te zorgen dat je de vrouw zodanig opwindt dat ze een vochtige vagina heeft, glijmiddel is dan niet altijd nodig. Even navragen waar ze opgewonden van wordt kan nuttig zijn. Heb je erg je best gedaan tijdens het voorspel en de vagina wordt niet vochtig twijfel dan niet al teveel aan je kwaliteiten als minnaar; bij een deel van de mensen is er onvoldoende smering of is er in het geheel geen afscheiding, dan kan glijmiddel fijn zijn om te gebruiken.

Heb je anale(kont)seks dan is het gebruik van glijmiddel altijd aan te raden. De anus wordt niet vochtig tijdens opwinding en extra glijmiddel voorkomt dan dat er tijdens de penetratie van de anus scheurtjes of wondjes ontstaan. Ook zorgt glijmiddel voor het makkelijker kunnen penetreren.
Naast alle noodzakelijke toepassingen van glijmiddelen ervaren mensen bij het gebruik van glijmiddel tijdens de seks ook dat het gewoon prettig voelt en dat is ook niet onbelangrijk.

Wat moet ik weten over glijmiddel?
Er bestaan verschillende soorten glijmiddel; op waterbasis, op oliebasis of met siliconen. Allen geschikt om wrijving te voorkomen. Als je naast glijmiddel ook condooms gebruikt dan is het goed om glijmiddel op siliconen- of waterbasis te gebruiken. Condooms en een glijmiddel waarin olie zit verwerkt zijn een slechte combinatie omdat olie en siliconen het condoom doen scheuren.

Sommige glijmiddelen kunnen ook irritatie van de penis, vagina of anus veroorzaken. Kijk voordat je glijmiddel aanschaft of er middelen in zitten waar je tegen kan (voorzover je daar van op de hoogte bent).