Wat is chlamydia?
Chlamydia wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. De bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht, maar ook van de moeder op het kind tijdens de geboorte. Volwassen die chlamydia hebben lopen dit alleen op door onbeschermd sekscontact.
Hoe loop je chlamydia op?
De bacterie wordt via seksueel contact met besmette slijmvliezen overgedragen. Slijmvliezen zitten in de mond, vagina,anus en op de penis. Overdracht van chlamydia gaat via wrijfcontact van penis-vagina, penis-anus, mond-anus, mond-vagina en penis-mond maar ook via penetrerende seks.
Kans om chlamydia op te lopen bij een eenmalig contact met een chlamydia besmette persoon;
45%Als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw
28%Als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man
Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn door een condoom kunnen tot een chlamydia infectie leiden.
Wat is er nou zo vervelend aan het hebben van een chlamydia infectie?
In 70 tot 90% van de gevallen heb je geen klachten als je besmet bent, je merkt niks en kan de infectie dus ongemerkt overbrengen op andere sekspartners. Lang rondlopen met een chlamydia infectie kan voor zowel mannen als vrouwen uiteindelijk verminderde vruchtbaarheid veroorzaken. Ook ben je door het hebben van chlamydia infectie vatbaarder voor andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Overigens is het goed om te weten dat je na behandeling van een chlamydia infectie opnieuw besmet kan raken. Daarom is het ook belangrijk om bij seksueel contact met iemand een condoom te gebruiken. Heb je al langere tijd een vaste partner en wil je zonder condoom gaan vrijen laat je dan allebei testen, zo weet je zeker dat er geen onaangename verrassingen uit het verleden opduiken.
Wat doe je met je sekspartner(s) als er bij jouw een chlamydia is gevonden?
Had je geen klachten die wezen op een chlamydia infectie en kwam de infectie tijdens een routine onderzoek aan het licht? Ga dan al je sekspartners van de afgelopen 6 maanden waarschuwen. Waarschuwen is misschien eng maar wel erg belangrijk en voorkomt veel leed bij anderen. Had je klachten voordat de chlamydia infectie werd vastgesteld? Waarschuw dan je sekspartner(s) van de afgelopen 6 weken. In een latere blog gaan we dieper in op het waarschuwen van je sekspartner.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten