woensdag 6 mei 2015

Wat te doen als het condoom scheurt of afglijdt?

 
Als je met condoom vrijt kan het gebeuren dat er iets misgaat. Het condoom kan scheuren of afglijden, dit wordt condoomfalen genoemd. De meeste problemen met condooms komen door verkeerd gebruik, onderaan de tekst vindt u nog enkele tips om condoomgebruik tot een succes te maken.

Wat moet u doen als tijdens of na het sekscontact blijkt dat het condoom is gescheurd of afgegleden?


Voor vrouwen

Hebt u vaginale seks gehad en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om:

Veel te drinken en te plassen.

Rond blijven lopen of gaan staan zodat eventueel sperma uit uw vagina te laten lopen.

Wat u niet moet doen:

Ga niet spoelen; de vagina inwendig spoelen met een vaginale douche is sterk af te raden. Door de vagina te spoelen stuwt u het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de vagina. Ook vergroot u de kans iets inwendig te beschadigen waardoor u juist meer risico loopt op overdracht.

Ongeveer 10 dagen na het condoomfalen kunt u zich laten testen op bacteriƫle SOA (chlamydia en gonorroe). Een syfilistest kan 6 weken na het condoomfalen en een betrouwbare hiv-test 12 weken na het na het condoomfalen.

Bent u ongerust over het sekscontact wat u heeft gehad en bang dat uw sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn neem dan binnen 2 en uiterlijk binnen 72 uur contact op met uw huisarts, Spoedeisende Hulp afdelingvan een ziekenhuis bij u in de buurt of GGD voor het inschatten of u in aanmerking komt voor Postexpositie Profylaxe (PEP). Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Bang om zwanger te raken? Haal dan een morning-after-pil, deze is verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Het innemen van de morning-after-pil moet binnen 72 uur na het onbeschermde seks contact.
Voor mannen en vrouwen

Hebt u anale seks gehad (penis van uw sekspartner in uw anus) en het condoom bleek na afloop gescheurd te zijn dan is het belangrijk om:

De anus aan de buitenkant voorzichtig schoon te spoelen.

Wat u niet moet doen:  

Ga niet spoelen; de anus inwendig spoelen met een klysma is sterk af te raden. Door de anus te spoelen stuwt u het sperma en/of andere ziektekiemen hoger in de darm. Ook vergroot u de kans iets inwendig te beschadigen waardoor u juist meer risico loopt op overdracht ziekten.

Ongeveer 10 dagen na het condoomfalen kunt u zich laten testen op bacteriele SOA (chlamydia en gonorroe). Een syfilistest kan 6 weken na het condoomfalen en een betrouwbare hiv-test 12 weken na het na het condoomfalen.

Bent u ongerust over het sekscontact wat u heeft gehad en bang dat uw sekspartner mogelijk hiv besmet kan zijn neem dan binnen 2 en uiterlijk binnen 72 uur contact op met uw huisarts, Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis bij u in de buurt of GGD voor het inschatten of u in aanmerking komt voor Postexpositie Profylaxe (PEP). Een PEP kuur kan mogelijke virus overdracht voorkomen.

Tips om condoomfalen te voorkomen;
- Loop stap voor stap de condoom instructie pdf op http://www.soapoli-online.nl/condoominstructie.aspx
nog eens door.

- Gebruik glijmiddel op waterbasis, olieproducten zoals massage-olie beschadigen het condoom

- Penetreer met condoom niet langer dan 15 minuten, breng na 15 minuten een nieuw condoom aan

- Een condoom omdoen als de penis stijf is

- Gebruik altijd glijmiddel bij vaginale en/of anale seks


Heb je behoefte aan een betrouwbaar soa-test advies? Doe dan op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen. 

1 opmerking:

  1. tegenwoordig heb je een tal van manieren waarbij de condoom niet kan afglijden of niet kapot kan gaan. Door deze blog is het in ieder geval voor mij een stuk duidelijker geworden en weet ik het maal al te goed dat ik gewoon sex kan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen