zondag 17 maart 2013

Een SOA als vakantiesouvenir

In een artikel van NU.nl (http://www.nu.nl/lifestyle/2875846/een-vijf-vrouwen-heeft-onbeschermde-seks-tijdens-vakantie.html) wordt verslag gedaan van een Brits onderzoek. De uitkomst van het onderzoek is dat 20% van de vrouwen heeft tijdens de vakantie onveilige seks, vaak in combinatie met te veel alchol. 

Het is een misvatting dat dit alleen de jongeren betreft. Uit het onderzoek bleek: 'Wijsheid komt niet met de jaren, zo blijkt uit het onderzoek. Van de dertigers is 13 procent van plan om tijdens de vakantie onbeschermde seks te hebben.
De vrouwen denken ook liever niet aan soa’s. Een derde gaat volledig op in het moment en denkt daardoor niet aan een condoom en 20 procent vertrouwt er op dat hun tijdelijke partner hen niet zal besmetten.'
 
Wij herkennen dit verhaal vanuit onze SOA poli. Na de zomer- of ski vakantie of na de periode van carnaval zagen wij in onze spreekuren veel meer mensen dan normaal.  Wat zijn de oorzaken van dit gedrag tijdens een vakantie periode?
- Teveel drank.
- Niet altijd een condoom op zak hebben.
- Het genant vinden om over condooms te beginnen tegen je nieuwe vakantieliefde.
 
Het besef van het gelopen risico komt pas bij thuiskomst. Dan zit je in de stress of je vakantieliefde je niet een vakantiesouvenir heeft gegeven.
Je kunt deze stress voorkomen door goed voorbereid op vakantie te gaan. Neem condooms mee op vakantie, stop ze in je handbagage als je met het vliegtuig gaat (in het ruim waar je koffer staat is de temparatuur te laag). Zorg dat je een condoom in je tas of portomonnee hebt zitten.
 
Is het niet gelukt om met condoom te seksen? Laat je dan zsm testen bij je huisarts, GGD of Soapoli-online. Na 10 dagen kun je betrouwbaar chlamydia en gonorroe testen.
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten