maandag 15 juni 2015

Dokter Google

Van de week was in editie NL een item over het zelf dokteren via internet. Google staat bom vol informatie maar wat is nou betrouwbaar?


Op zoek naar betrouwbare informatie. Bezoek Soapoli-online.

Wat betreft informatie over SOA en het testen op SOA is er ook zo ontzettend veel te vinden op internet. Iedereen beweert 100% betrouwbaar te zijn. Best verwarrend waar je dan op moet letten.

Wat wij vaak hoorden in het spreekuur was dat mensen zelf hun diagnose al hadden gesteld en daar heel ongerust over waren. Op internet lees je welke klachten bij welke ziekte, in ons geval SOA, horen. Als je al een beetje gevoelig bent voor dit soort informatie kan dat gekke dingen met je doen. Bijvoorbeeld je leest ergens dat pijn bij het plassen bij een chlamydia hoort, dan voel je in ene wat prikken bij het plassen.
We hebben een aantal keer meegemaakt dat iemand met de klacht van pijn bij het plassen kwam testen. Nadat we hem de uitslag hadden gegeven dat hij géén SOA had waren de klachten ook meteen weg.

Ons advies is niet teveel te lezen op internet als je je erge zorgen maakt. Door tegenstrijdige informatie kun je alleen maar meer verward raken.

Heb je behoefte aan een betrouwbaar soa-test advies? Doe dan op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen.

2 opmerkingen:

  1. als een man mij pijpt krijg ik dan hiv

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Anonymous,

    'Kan ik een SOA oplopen via pijpen of beffen? Kan ik HIV oplopen? Wat is het risico met pijpen?' Dit zijn de vragen die we terug zien.

    Antwoord:

    SOA zoals chlamydia, gonorroe en syfilis worden overgedragen via slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten in de keel, vagina, penis en anus. Als je zonder bescherming pijpt of je hebt laten pijpen dan heb je het risico op deze SOA gelopen.

    Wat betreft HIV:

    Het klaarkomen in de mond is een risico. SOAAIDS schrijft: ‘Hoewel het virus dus in speeksel kan voorkomen, is de concentratie te laag om een infectie te veroorzaken’. Het risico op hiv wat je loopt met pijpen is dus erg klein, maar niet NUL.

    Mvg Soapoli-online

    BeantwoordenVerwijderen