dinsdag 6 januari 2015

HIVtest iets voor jou?

Ieder jaar in november wordt er aandacht besteed aan de Eurpese hiv-testweek.  In veel Europese landen wordt er extra aandacht besteed aan de hiv-test en het belang van testen op hiv. Een initiatief waar Soapoli-online helemaal achterstaat, want hoe eerder je weet dat je besmet bent hoe beter dit voor je gezondheid. Zo'n week van de hiv test is natuurlijk ook een goede aanleiding om meteen wat weetjes over hiv met je te delen.

Wist je dat:
In Nederland er 18.217 mensen weten dat ze hiv geinfecteerd zijn.

Het werkelijke aantal mensen met een hiv-besmetting in Nederland geschat wordt rond de 25.000. 

Ongeveer 27% van de mensen met hiv in Nederland niet weet dat hij of zij met hiv besmet is.

Dat mensen die niet weten dat ze hiv hebben vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor de meeste nieuwe hiv besmettingen.

PEP (Post Expostitie Profylaxe) een kuur is die kan voorkomen dat je hiv je krijgt als je onveilige seks hebt gehad met iemand die (misschien) met hiv besmet is.

PEP binnen 72 uur na een onbeschermd risico met een (misschien) hiv positieve partner gestart moet zijn.

Griepachtige klachten als koorts, algehele malaise of huiduitslag een aanwijzing kunnen zijn dat je kort geleden besmet bent met het hiv-virus.

Een combi hiv test waarbij naast hiv-antistoffen ook wordt getest op het P24 antigeen een infectie met hiv al na 6.5 weken incubatietijd kan aantonen.

Als je risico op hiv hebt het ook verstandig is om andere SOA als chlamydia, gonorroe, syfilis of hepatitis B te testen.

Soapoli-online een hiv-test heeft waarbij je zelf thuis bloed kan afnemen zonder dat je daarvoor een gesprek moet aangaan om uit te leggen waarom je op hiv getest wil worden.

Een kwart van de Nederlanders met hiv weet dit niet. Naar schatting zijn 25.000 Nederlanders hiv-positief. Daarvan weten meer dan 6.000 mensen dat niet van zichzelf. Dat schrijft de Stichting HIV Monitoring (SHM) in een rapport dat maandag is gepubliceerd. Nederland voldoet hiermee nog niet aan de doelstelling van de VN dat in 2020 90 procent van de geïnfecteerden op de hoogte is van hun ziekte.
Zet dit je aan het denken? Heb je zelf ooit risico gelopen op hiv en heb jij je nog nooit op hiv laten testen? Laat je dan testen op hiv. Blijkt na de test dat je geen hiv hebt dan is dit vast een opluchting; test je op hiv en komt uit de test dat je met het hiv-virus besmet bent dan is dit vast een enorme schok. Echter als je weet dat je hiv hebt zal je doordat je een behandeling krijgt langer gezond blijven en langer leven.

Heb je risico gelopen op SOA en hiv? Weet je niet welke SOA test je naast een hiv test nodig hebt? Volg dan onze SOA-testwijzer en ontvang direct een gratis soa-test advies op je scherm. Kom je er niet uit of heb je liever gratis een persoonlijk advies? Mail dan naar info@soapoli-online.nl of kijk bij contact voor telefonisch overleg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten