dinsdag 23 juni 2015

Gebruik condooms en houd SOA op veilige afstand

2015 is alweer even op weg en zijn in veel gevallen je goeie voornemens die je in januari had ook weer iets weggezakt. Daarom voor die mensen die zich hadden voorgenomen veilig te vrijen hier even weer een opfriscursus veilige seks.

Hoe je in je nieuwe relatie geen SOA krijgt:
Nog geen seks gehad maar wel onderweg naar een nieuwe relatie? Onze tip ga in ieder geval de eerste 6,5 weken veilig vrijen tot je beide een compleet SOA onderzoek hebt gedaan. Veilige seks heb je als je voordat je naakt gaat vrijen condooms gebruikt. Ook als je in je voorspel je partner pijpt, beft of zijn of haar kont likt is het belangrijk hiervoor een liklapje of condoom met een smaakje gebruikt.
Ga je seksen (piemel in vagina of piemel in kont) doe dan een condoom om en gebruik glijmiddel.
Condooms voorkomen SOA
Condooms zijn de manier om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen. Toch zijn er nog zat mensen die zonder condoom seksen omdat ze het lastig vinden een condoom te gebruiken. Of omdat hun partner het gebruik van condooms  ziet als uiting van wantrouwen dat hij of zij eerder iets zou kunnen hebben opgelopen. Natuurlijk kan je allerlei gedachten hebben bij condooms  alleen is het wel echt de manier om SOA te voorkomen. Tip: blijf bij je eigen standpunt als jij veilige seks belangrijk vindt en laat je niet overhalen tot onveilige seks.

Helemaal geen zin in het gebruik van condooms en geen zin in een SOA? Dan is het alle slimst  om in de eerste 6,5  weken van je relatie geen seks met elkaar (of anderen) te hebben,  tot je beiden getest bent op SOA en hiv.

maandag 15 juni 2015

Dokter Google

Van de week was in editie NL een item over het zelf dokteren via internet. Google staat bom vol informatie maar wat is nou betrouwbaar?


Op zoek naar betrouwbare informatie. Bezoek Soapoli-online.

Wat betreft informatie over SOA en het testen op SOA is er ook zo ontzettend veel te vinden op internet. Iedereen beweert 100% betrouwbaar te zijn. Best verwarrend waar je dan op moet letten.

Wat wij vaak hoorden in het spreekuur was dat mensen zelf hun diagnose al hadden gesteld en daar heel ongerust over waren. Op internet lees je welke klachten bij welke ziekte, in ons geval SOA, horen. Als je al een beetje gevoelig bent voor dit soort informatie kan dat gekke dingen met je doen. Bijvoorbeeld je leest ergens dat pijn bij het plassen bij een chlamydia hoort, dan voel je in ene wat prikken bij het plassen.
We hebben een aantal keer meegemaakt dat iemand met de klacht van pijn bij het plassen kwam testen. Nadat we hem de uitslag hadden gegeven dat hij géén SOA had waren de klachten ook meteen weg.

Ons advies is niet teveel te lezen op internet als je je erge zorgen maakt. Door tegenstrijdige informatie kun je alleen maar meer verward raken.

Heb je behoefte aan een betrouwbaar soa-test advies? Doe dan op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen.

dinsdag 9 juni 2015

Seks met je ex


Heb jij ook een ex partner met wie je lang samen bent geweest? Zijn jullie sinds kort of al wat langer uit elkaar? En zie je je ex partner nog weleens?
Zo op internet zoekend vond ik allerlei verhalen over seks met je ex. Uit de verhalen haal ik vooral dat veel mensen het prettig vinden om nog eens seks met hun ex te hebben. De redenen zijn erg verschillend. Zo heeft de één seks met een ex om gewoon nog een keer bevestigd te krijgen dat een relatiebreuk beter is, een ander vindt het moeilijk om de liefde van zijn of haar leven los te laten en neemt genoegen met af en toe seks en wat me ook opviel was dat seks met je ex ook vooral fijn is. Je ex partner weet wat jij fijn vindt en jij durft meer van jezelf te laten zien omdat je ex vertrouwd voelt. Seks met je ex klinkt als een goeie oplossing voor singles die niet iedere keer een one-night-stand willen.



Natuurlijk kan seks met je ex ook vervelende kanten hebben. Zo kan er bij jou of je ex een nieuwe partner in het leven zijn gekomen. Niet alleen emotioneel lastig, maar ook als het gaat om je risico op een SOA. Want als je lang een relatie hebt gehad ben je vast gewend zonder condoom met je ex te vrijen. Zonder condoom seksen met je ex terwijl hij of zij of misschien ook andere sekspartner(s) heeft is een risico om iets op te lopen. Andersom, als jij naast je ex nog andere sekspartners hebt, kan voor je ex ook een verhoogd risico op chlamydia of gonorroe geven.
Wat moet je doen als je zonder condoom seks hebt gehad met je ex en je weet zeker dat hij of zij het ook zonder condoom met anderen doet?

Zorg dat je 10 dagen na het laatste sekscontact je laat testen op chlamydia en gonorroe. Chlamydia en gonorroe kan je overgedragen krijgen als je vaginale, anale of orale (pijpen en beffen) seks hebt gehad. Afhankelijk van het soort seks wat je hebt gehad neem je lichaamsmateriaal af op de plek waar je risico hebt gelopen. Om even een voorbeeld te noemen heb je als vrouw vaginale seks gehad met je ex dan strijk je om chlamydia en gonorroe te testen met een wattenstaafje je vagina. Ben je een man en heb je vaginale seks gehad dan kan je chlamydia en gonorroe testen door de eerste straal ochtendurine op te vangen voor een SOA onderzoek.


Heb je hem gepijpt of heb je haar alleen gebeft dan doe je er verstandig aan eventuele SOA in je keel uit te sluiten. Ben je ongerust en wil je helemaal zeker zijn omdat je toch een naar gevoel hebt van je seks met je ex? Wil je helemaal “schoon” een nieuwe relatie in test dan niet alleen via een uitstrijk op chlamydia en gonorroe maar zorg ook dat je een bloedonderzoek op syfilis en hiv doet. Wil je graag SOA testen maar weet je niet welke SOA test je nodig hebt? Doe dan onze SOA-testwijzer en ontvang in enkele seconden een gratis soa-test advies. 

Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen.

donderdag 4 juni 2015

Genitale herpes

Er zijn twee typen Herpes Simplex Virussen (HSV I en HSV II) bekend die genitale herpes kunnen veroorzaken. Besmetting vindt plaats doordat een van de virus typen via slijmvliescontact van de mond, vagina, penis of anus zich verspreidt. Het virus zit in blaasjes en het vocht uit deze blaasjes is besmettelijk.
Klachten die ontstaan na contact met het vocht uit de blaasjes zijn een branderige gevoel, blaasjes op de huid en slijmvliezen van de penis, de vagina en de anus. Genitale herpes is herpes op de geslachtsdelen, een koortslip is geen geslachtsziekte maar kan wel een genitale herpes veroorzaken.

Hoe lang na het sekscontact weet ik of ik met herpes besmet ben ?
De tijd tussen het oplopen en het zichtbaar worden (incubatietijd) van een eerste besmetting met het HSV virus is 2 tot 12 dagen na seksueel contact, soms eerder. De kans om besmet te raken is het hoogst vlak voor, tijdens en vlak na sekscontact met iemand die een aanval van herpes heeft. Besmetting met het herpes virus vindt niet altijd plaats tijdens de periode dat er zichtbare blaasjes zijn, er kan ook besmetting plaatsvinden indien er geen zichtbare blaasjes zijn.

Welke klachten hebben vrouwen?
Vrouwen hebben bij een eerste infectie met het HSV virus in eerste instantie vaak klachten van koorts, griepachtig gevoel en hoofdpijn. Na deze fase volgt al snel pijn, jeuk, vaginale afscheiding en pijn bij het plassen. Niet in alle gevallen ontstaan er blaasjes die met vocht zijn gevuld soms zijn scheurtjes zichtbaar in de huid en het slijmvlies.

Welke klachten hebben mannen?
Klachten bij mannen zijn vaak pijn bij de plasbuis waarna wondjes op de huid en slijmvliezen zichtbaar worden.

Anale klachten kunnen zijn: pijn aan de anus en het rectum, obstipatie en scheurtjes en wondjes in de slijmvliezen van de anus en het rectum.

Kan ik zelf een test afnemen om te onderzoeken of ik herpes heb?
Ja dat kan,  je kan een herpes test bestellen via soapoli-online. De test op herpes moet je doen op het moment dat je een blaasje hebt. De test is goed zelf uit te voeren. Je neemt vocht uit het blaasje af via een afname stokje Je stuurt vervolgens je afname op naar ons laboratorium alwaar edeze wordt onderzocht op herpes type I en herpes type II. De uitslag van je test ontvang je ongeveer 3 dagen na het verzenden van je afname.

Hoelang duurt een aanval van herpes genitalis?
Bij een eerste infectie met het HSV virus duurt het 7 tot 28 dagen voor de blaasjes en wondjes genezen.

Kan je van herpes genitalis genezen?
Wie eenmaal met het herpesvirus is besmet, draagt het virus levenslang bij zich. Er bestaat geen behandeling tegen herpes genitalis die je van het virus geneest.

Wat moet je doen als je een genitale herpes infectie hebt opgelopen?
Wees voorzichtig met sekscontact. Je bent nu besmettelijk voor je sekspartner(s). In het geval dat je klachten hebt zoals blaasjes, jeuk of andere symptomen die te maken hebben met een aankomende uitbraak van herpes wordt sekscontact afgeraden. Een condoom beschermt niet voldoende om een besmetting te voorkomen als je klachten hebt.
Denk er ook aan je handen goed te wassen nadat je de blaasjes hebt aangeraakt, door goede hygiene voorkom je dat de wondjes van je blaasjes ontstoken raken en het langer duurt voor ze genezen.

Wat kan ik zelf doen om klachten te behandelen?
Door zinkzalf op je blaasjes te smeren zorg je er voor dat blaasjes eerder indrogen en het helpt tegen de jeuk. Om de pijn te bestrijden kan je paracetamol slikken of via de apotheek lidocaine creme aanschaffen en deze op de blaasjes smeren. Het smeren van cremes waarin aciclovir zit heeft geen tot zeer weinig effect en raden we dan ook af.
Tip bij het gebruik van cremes of zalven; werk hygienische want het insmeren van blaasjes kan ook lijden tot extra infecties.

Moet je partners waarschuwen als er herpes genitalis bij je is vastgesteld?
Het is belangrijk om in een vaste relatie je partner te informeren over je herpes besmetting en te laten onderzoeken of je partner reeds besmet is met het herpes virus. Als je beide drager bent van het virus dan hoef je geen aanvullende bescherming te gebruiken.
Ben je recent besmet? Informeer dan de partner van wie je vermoedt dat deze het virus heeft overgedragen dit kan er voor zorgen dat het virus niet nog verder wordt verspreidt.