donderdag 24 januari 2013

de initiatiefnemers van Soapoli-online

Wij zijn Klazien Visser (links) en Marlous Ratten (rechts). Wij wonen beiden in regio Midden Holland en zijn beiden moeder. Wij zijn zo'n 10 jaar collega's binnen de GGD Hollands Midden. We zijn gedreven, ondernemend en gezellig (al zeg ik het zelf ;-)).



Wij hebben jarenlang in de SOA bestrijding gewerkt als sociaal verpleegkundigen. In deze jaren hebben wij soa spreekuren gehouden binnen de soa poli van de GGD. Wij hebben ontzettend veel mensen gezien in deze spreekuren. Iedereen die wij spraken maakte zich zorgen of hij of zij niets heeft opgelopen. 
Tijdens een consult met een klant hebben wij hem of haar het hemd van het lijf gevraagd: 'Hoeveel sekspartners heb je gehad, wanneer was de laatste keer dat je seks hebt gehad, was dit veilig?' Over het algemeen vonden mensen dit geen probleem, maar een enkeling had hier toch wel moeite mee. 'Waarom al die vragen?  Ik wil gewoon getest worden.' Ons antwoord hierop was en is dat de GGD, buiten dat zij mensen gratis mogen testen, ook een taak heeft in de preventie (dat betekent dat zij het streven hebben verdere verspreiding of opnieuw besmet te raken te voorkomen). Daarbij kunnen zij een inschatting maken van het gelopen risico door het stellen van deze vragen. Als je nog in de incubatietijd zit dan heeft testen weinig nut. Dat houdt in dat het te vroeg kan zijn om goed te testen. Bijvoorbeeld hiv kan je pas goed testen na 3 maanden.

In de afgelopen jaren mocht iedereen in Nederland, die een risico had gelopen op een SOA, zich gratis testen bij de GGD. Met de crisis in Nederland moet de overheid bezuinigen. Zij heeft daarom nog eens kritisch gekeken naar de criteria die bepaalt welke mensen getest mogen worden bij de GGD. Een resultaat daarvan is dat de mensen boven de 24 jaar die weinig risico hebben zich niet meer mogen testen bij de GGD. Zij worden verwezen naar de huisarts.

De bezuiniging en de verschillende signalen en opmerkingen van onze klanten: 'waarom word ik nu niet meer geholpen. Ik wil al die vragen niet beantwoorden. Ik wil me niet op alles laten testen.' heeft ons aan het denken gezet. We willen deze mensen graag helpen en een middel als internet zou een uitkomst zijn voor die mensen die zekerheid willen zonder een arts te bezoeken. Het is anoniem omdat je het vanuit huis kan regelen.

Met onze kennis, contacten en ervaring zagen wij hier kansen....en zo is een online SOApoli ontstaan.
Wij vinden het leuk nog meer te vertellen over hoe wij werken en hoe wij de kwaliteit waarborgen. Dit kun je lezen in pnze blogs....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten