Vandaag las ik op twitter een verhaal van een meisje die een vervelende seksueel ervaring had opgedaan dit weekend. Ik heb haar blog gelezen en ben heel de dag al wat van slag.
In mijn spreekuur heb ik helaas ook meisjes gesproken die dit zijn overkomen. Schaamte, verdriet en boosheid waren de overheersende emoties. Het bespreken van aangiften doen vonden zij erg lastig. Zij wilden het liefst direct testen en het vergeten.
In deze blog vertel ik wat de politie voor je kan doen en wanneer je je kan laten testen op SOA.
'Slachtoffers van seksueel geweld kunnen op het politiebureau terecht om te vertellen wat er gebeurd is. Dit betekent niet dat er per se aangifte gedaan hoeft te worden. De politie heeft mede tot taak om een slachtoffer goed op te vangen.
In principe maakt een informatief gesprek altijd deel uit van de opvang door de politie. In dit gesprek vertelt ze onder meer over de juridische mogelijkheden en de vereisten voor het doen van een melding of een aangifte. Ook beschikt de politie over adressen in de regio waar het slachtoffer hulp kan krijgen.
Melding
Bij een melding van seksueel geweld wordt er door de politie geen proces-verbaal opgemaakt. Dit betekent dat het vervolg, een politie-onderzoek, achterwege blijft. Er vindt dus ook geen strafrechtelijke vervolging van de dader plaats.
Een melding kan ook door iemand anders dan het slachtoffer worden gedaan. Het is bovendien mogelijk een anonieme melding te doen: het is namelijk niet verplicht om naam en adres van het slachtoffer op te geven.
Voor de politie is het belangrijk dat seksueel geweld in ieder geval gemeld wordt. deze informatie kan van belang zijn, als er andere aangiften of meldingen over dezelfde verdachte bij de politie binnenkomen.
Aangifte
In het geval van aangifte van seksueel geweld stelt de politie hiervan een verklaring op, die door het slachtoffer moet worden ondertekend. Op basis van deze verklaring wordt een proces-verbaal opgemaakt. Voor het politie-onderzoek is het belangrijk dat het slachtoffer zo veel mogelijk details vertelt van wat er gebeurd is. De rechercheur zal erom vragen. Het kan soms lastig zijn daarop te antwoorden. Toch is het nodig.
Aangifte betekent overigens niet dat het slachtoffer op iedere vraag in hoeft te gaan. Zo zijn vragen over het seksleven en de partners van het slachtoffer uit den boze. Die zijn namelijk niet van belang voor het bewijs.
Nadat de politie een verklaring heeft opgesteld, krijgt u de tijd om de tekst nog eens rustig door te lezen en waar nodig aan te vullen, alvorens deze te ondertekenen.'
De politie brengt je in contact met de forensische arts van de GGD die een sporenonderzoek bij je af kan nemen en je een morning after pil kan geven. Zij kunnen, naar aanleiding van je verhaal, je adviseren wat je moet laten testen wat betreft SOA.
Gekeken wordt of je PEP nodig hebt (bij een hoog risico op HIV), en je kan ingeent worden met een eerste hepatitis B vaccinatie om je te beschermen tegen een eventueel aanwezig hepatitis B virus. De tweede vaccinatie krijg je na een maand en de derde en tevens laatste vaccinatie na een half jaar.
Na 10 dagen kun je je laten testen op SOA bij de GGD of bij je huisarts. Uiteraard ben je bij ons ook welkom maar dan mis je wel de een op een begeleidig die prettig kan zijn op zo'n moment. Geadviseerd wordt na 6,5 weken de bloedtest te herhalen omdat HIV dan pas betrouwbaar te testen is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten