donderdag 4 april 2013

Hoe schoon is je kruis?

Iedereen vindt het normaal om zijn of haar lichaam goed schoon te houden.  Bij het goed schoonhouden van je lijf denk je snel aan producten als in het hebben van goede shampoo , tandpasta  en deo.  Goed voor je lichaam zorgen is dus belangrijk. Ook je geslachtsdelen verzorgen hoort hierbij. Geen goede verzorging kan klachten veroorzaken. Wat is een goede verzorging voor je vagina, piemel of anus?

Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel.

Vrouw en seksuele hygiëne
De functie van afscheiding is het reinigen van je vagina. De vagina heeft een bepaalde zuurgraad. Deze zuurgraad heeft een natuurlijke balans, je hebt dan een normale afscheiding. Normaal betekent hier; wat je gewend bent te hebben. Dit is voor iedere vrouw weer anders. Sommige vrouwen hebben veel witte afscheiding anderen weer minder.

Onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld zwangerschap), je leeftijd, aantal dagen voor de menstruatie, antibioticagebruik of de pil kan je afscheiding veranderen. Dit is geen reden tot ongerustheid.

Waar je veel last van kunt ondervinden is een schimmel (zoals Candida, Trichomonas). Een schimmel ontstaat doordat de zuurgraad zuurder of meer base word. De vagina wassen met zeep (ook als de sekspartner zijn penis wast met zeep), een anti-bioticakuur, stress, ziek zijn of het te lang dragen van een tampon kunnen een effect hebben op de zuurgraad.

De klachten kunnen bestaan uit het hebben van meer afscheiding, het kan een andere kleur hebben of  er opeens anders uit zien. Het kan ook anders ruiken of zelfs stinken. Ga hiermee naar je huisarts.

Een drietal tips:
  • Verschoon wanneer je ongesteld bent, regelmatig maandverband of tampon (om de 2-4 uur).Regelmatig met warm water zorgvuldig de bloedresten verwijderen zorgt ervoor dat je fris blijft ruiken. 
  • Voor vrouwen is het belangrijk om altijd van voren naar achteren te vegen en te wassen! Wanneer je van achteren naar voren veegt of wast kunnen er darmbacteriën in je vagina komen.
  • Je kunt de vagina, piemel en anus het beste schoon houden door regelmatig te wassen met alleen water. Tijdens het douchen kun je met de douchekop je vagina en/of anus schoonspoelen. Zeep gebruiken raden we af. Het is niet goed voor de gevoelige huid bij je geslachtsdeel. Er bestaan speciale pH neutrale zepen, maar het allerbeste is toch alleen het gebruik van lauw water. 

Man en seksuele hygiëne
Als je de voorhuid en de eikel niet regelmatig schoonmaakt, zal zich na verloop van tijd een dik, geelwit slijm ophopen onder de voorhuid. Het gevolg is pijn, jeuk en een vieze geur en kans op ontstekingen. Ook kan de huid aan je eikel gaan kleven of je voorhuid gaan vernauwen. Met een vieze piemel kun je bij een meisje infecties veroorzaken.
Tijdens het douchen kun je met de eikel schoonspoelen met lauw warm water. Gebruik geen zeep of shampoo. Je sekspartner kan hier een schimmel infectie van oplopen.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten