woensdag 15 juli 2015

hoe je betrouwbaar chlamydia test

Wat is chlamydia?
Chlamydia wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. De bacterie kan tijdens (onbeschermd) seksueel contact tussen twee personen worden overgebracht, maar ook van de moeder op het kind tijdens de geboorte. Volwassen die chlamydia hebben lopen dit alleen op door onbeschermd sekscontact.

Hoe loop je chlamydia op?
De bacterie wordt via seksueel contact met besmette slijmvliezen overgedragen. Slijmvliezen zitten in de mond, vagina,anus en op de penis. Overdracht van chlamydia gaat via wrijfcontact van penis-vagina, penis-anus, mond-anus, mond-vagina en penis-mond maar ook via penetrerende seks.

Kans om chlamydia op te lopen bij een eenmalig contact met een chlamydia besmette persoon;
45%Als een man slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde vrouw
28%Als een vrouw slijmvliescontact heeft met een chlamydia geïnfecteerde man
Je besmettingskans verhoogt naarmate er vaker onbeschermd sekscontact is met de chlamydia besmette persoon. Ook het uitwisselen van seksspeeltjes die niet goed zijn gereinigd of bedekt zijn door een condoom kunnen tot een chlamydia infectie leiden.


Is bloedonderzoek op chlamydia betrouwbaar?
Een bloedtest op chlamydia bestaat. Deze test wordt echter sterk afgeraden als het gaat om het vaststellen van een chlamydia infectie op dit moment. De reden om bloedonderzoek af te raden is dat bloedonderzoek op chlamydia geen betrouwbare weergave geeft van het hebben van chlamydia op dit moment. De bloedtest op chlamydia kan ook jaren na een chlamydia infectie die goed is behandeld aangeven dat er chlamydia antistoffen zijn gevonden (de test is dan positief) terwijl er geen sprake hoeft te zijn van een chlamydia infectie. Bloedonderzoek geeft echter geen duidelijkheid over de aanwezigheid van de chlamydia bacterie.

Hoe kan je nou het allerbeste chlamydia testen?
Chlamydia test je betrouwbaar door het te testen via een vaginaal uitstrijkje, anaal uitstrijkje, urineonderzoek of keelstrijk. Het testen van bovenstaande locaties is afhankelijk van het soort sekscontact wat je hebt gehad.
Door cellen vaginaal, anaal, oraal of uit urine te laten onderzoeken in het laboratorium via een PCR methode. PCR is de afkorting voor Polymerase Chain Reaction. Er wordt gezocht naar bacteriën en/ of virussen in het materiaal wat is afgenomen. Bij een PCR test op chlamydia wordt er specifiek gezocht naar delen van deze bacteriën in het afgenomen materiaal. Om een betrouwbare resultaat te boeken voor de uitkomst van de test zijn zeer weinig bacterie deeltjes in het afgenomen materiaal nodig om vast te stellen of er sprake is van een chlamydia infectie. Worden er in het laboratorium chlamydia bacterie deeltjes gevonden dan betekent dit dat de persoon op dit moment de bacterie bij zich draagt en behandeld moet worden voor chlamydia.

Heb je behoefte aan een betrouwbaar soa-test advies? Doe dan op de Soapoli-online Soa-Testwijzer. Soapoli-online biedt betrouwbare laboratoriumtesten op SOA die eenvoudig thuis zijn af te nemen. Uitslagen ontvang je binnen 3 werkdagen nadat je afname in het laboratorium is aangekomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten