Vandaag heeft gezondNU een artikel gepubliceerd. Gezien wij hierin vermeld worden leek t ons leuk dit te delen met jullie.
SOA-testen iets voor jongeren? Nee; het aantal geslachtziektes onder 40-plussers neemt toe, stelt het RIVM. Als deze leeftijdsgroep na een langdurige relatie opnieuw verliefd wordt, blijken ze hun hoofd te verliezen met onveilige seks als gevolg. De behoefte aan goede informatie over anticonceptie en discrete en betrouwbare SOA-testen die je thuis kunt doen, blijkt groot. Maar waar vind je die?
Het aantal 40-plussers met een SOA neemt toe
In 2010 had bijna 5,6 procent van de geteste vrouwen boven de 40 jaar chlamydia, in 2008 was dat nog maar 3,6 procent. Dit laten cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien. De toename van geldt niet alleen voor chlamydia. Zo hadden juist mannen meer last van genitale wratten.
Je bent 40 jaar, weet precies hoe je je moet beschermen en toch een soa. Hoe komt dat?
“De precieze oorzaak is niet zomaar aan te wijzen”, zegt verpleegkundige Klazien Visser. Visser werkte jarenlang in een SOApoli van de GGD. Ze besloot samen met Marlous Ratten SOApoli-online.nl op te richten om mensen professionele begeleiding te geven. “Het kan zijn dat deze groep mensen zich jarenlang niet heeft laten testen en al die tijd met een SOA rondliep. Ook een ingesleten gewoonte kan een rol spelen. Als je jaren bij elkaar bent en je in die tijd onbeschermd seks had, denk je er vaak niet meer over na om in een nieuwe relatie een condoom te gebruiken.”
Het blijkt dat meer mensen zich laat testen op geslachtsziektes na een scheiding of relatiebreuk
“Dat komt, omdat mensen vaak onzeker zijn over hun gezondheid als ze nieuwe sekspartners krijgen”, reageert Visser. “Sommige mensen laten zich testen, omdat ze vermoeden dat hun vorige partner tijdens de relatie met iemand anders seks heeft gehad. Een andere reden kan zijn dat ze hun vorige relatie op deze manier willen afsluiten en een nieuwe start willen maken met een volgende relatie”
Tegenwoordig hoef je niet meer naar de huisarts voor een soa-test en kun je voor een anonieme thuistest kiezen. Zijn alle SOA- testen betrouwbaar?
Nee dat zijn ze niet. Visser: “De kans dat de uitslag van een goedkope drogisttest niet klopt, is heel groot. Ik maakte een keer mee dat een vrouw helemaal in paniek was, omdat uit een test bleek dat ze chlamydia had. Toen wij een test afnamen in de kliniek, bleek ze helemaal geen chlamydia te hebben”, vertelt Visser.
Het kenniscentrum Soa Aids Nederland onderzocht zeventien thuistesten. Dertien van de zeventien thuistesten bleken niet voldoende betrouwbaar en voldeden niet aan de wettelijke regels. Veel genoemde redenen zijn ontbrekende informatie bij de tekst, een onduidelijke of twijfelachtige test-uitslag en een te groot risico dat de test te vroeg of fout kan worden uitgevoerd. Zorgelijk, want een zelftest moeten eenvoudig en begrijpelijk zijn om te voorkomen dat testresultaten fout gelezen wordt of dat je de uitslag niet goed interpreteert.
Hoe herken je een betrouwbare test?
Soa Aids Nederland en de Nederlandse Huisartsen Genootschap noemen een aantal eisen waaraan een zelftest moet voldoen.
* De lab-test moet een CE-markering hebben met een code. CE staat voor Conformité Européenne (in overeenstemming met de Europese regelgeving) en geeft aan dat het product is beoordeeld door een professioneel instituut.
* Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen mensen met klachten en mensen met vragen of ongerustheid. Als blijkt dat je een SOA hebt, dan is het belangrijk dat je daarna door een deskundige begeleid wordt.
Hoe weet je wat je moet testen?
Als je niet helemaal zeker bent welke test je moet gebruiken, raadpleeg dan de SOA-testwijzer of mail voor persoonlijk advies. Heb je een test gekozen, dan ontvang je via de post in een blanco envelop alle benodigdheden voor de lab-zelftest. Zodra je materiaal hebt afgenomen stuur je alles op naar het lab. Of je ontvangt een labformulier waarmee je bloed kunt prikken bij een van de prikpoli’s. Na een paar werkdagen krijg je via de e-mail of telefoon de uitslag.
Meer weten over SOApoli-online: soapoli-online.nl
Geschreven door gezondNU www.gezondnu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten