vrijdag 1 februari 2013

Thuistesten

Beste Soapoli-online-bloglezers,

Graag wil ik jullie in deze blog uitleggen waarom je beter niet voor de SOA thuistesten kunt kiezen. Hiermee bedoel ik de testen die jezelf als een soort zwangerschapstest kunt aflezen.

De voordelen op een rijtje van de thuistest:
- het is goedkoop
- makkelijk verkrijgbaar
- je krijgt de uitslag binnen een kwartier

De nadelen op een rijtje van de thuistest:
Die kan ik samenvatten tot 1: de uitslagen van deze testen zijn onbetrouwbaar

Er is  veel onderzoek naar gedaan. Zo blijkt bijvoorbeeld uit recent Nederlands onderzoek dat drie verschillende chlamydia-thuistests (die niet naar een laboratorium hoeven te worden opgestuurd) een zeer geringe betrouwbaarheid hebben. De kans dat de mensen die echt chlamydia hebben ook een bevestigende testuitslag krijgen is slechts 12, 17 en 27% respectievelijk.

Tja ben je super blij dat je je getest hebt met zo'n zelftest en dat hij aangeeft dat je niets hebt en blijk je toch een chlamydia te hebben. Waar je pas achterkomt als je ernstige klachten hebt.
Ook loop je het risico dat je denkt niets te hebben en je besmet vervolgens je sekspartner(s).

Waar kun je je wel betrouwbaar laten testen:
Als je klachten hebt of je hebt een groot risico gelopen dan is het verstandig naar je huisarts of een SOA poli te gaan, maar als je voor de zekerheid wilt testen dan kun je er ook voor kiezen om bij Soapoli-online te testen. Onze testen zijn wat duurder dan de testen die je bij het kruidvat of Etos kunt kopen maar wij kunnen je wel een hoge betrouwbaarheid van de uitslag garanderen en je kunt ons ten alle tijden om hulp vragen. We begeleiden je waar nodig en ondersteunen in het regelen van nazorg als blijkt dat je een SOA hebt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten