Natuurlijk schrik je enorm als je je laat testen op SOA en je blijkt een chlamydia te hebben. Er schiet van alles door je hoofd. Vragen als; van wie heb ik dit gekregen en wanneer? Kan ik nu nog wel kinderen krijgen, en ben ik te behandelen?
Vragen die je niet altijd beantwoord krijgt natuurlijk, soms is het niet duidelijk waar je de chlamydia besmetting hebt opgelopen en wanneer.
Het "wanneer" oplopen van de chlamydia kan voor vrouwen die niet regelmatig testen aardig wat stress opleveren.
Want het eerste waar ze aan denken is een vrij veilig campagne van SOA AIDS Nederland waar de link werd gelegd met chlamydia en onvruchtbaarheid. Helaas kan je in de test niet zien hoe lang je de chlamydia bij je hebt gedragen. Om deze onzekerheid in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om bij het hebben van wisselende sekspartners eens in het (half) jaar te testen.
Gelukkig is het zo dat je niet kan stellen dat als je ooit een keer een chlamydia infectie hebt gehad je nooit kinderen zal krijgen. Of je ooit kinderen gaat krijgen is afhankelijk van allerlei factoren, op het moment dat je een kinderwens hebt en je merkt dat na een half jaar vrijen rondom je eisprong je nog niet zwanger bent is ons advies om langs je huisarts te gaan en dit te bespreken.
Er is ook goed nieuws, je kan van chlamydia af komen door je te laten behandelen. Op dit moment werkt een behandeling met antibiotica om chlamydia te genezen goed. Een hele geruststelling want als je geen klachten hebt en je komt erachter dat je chlamydia hebt dan kan dat best onzekerheid geven over je eigen lijf. Doordat je geen klachten hebt van de chlamydia merk je geen verschil in je lijf voor of na de behandeling met antibiotica. Maar wees gerust, de juiste antibiotica geneest en als de medicatie op voorgeschreven wijze wordt ingenomen, je deze niet door diarree of overgeven kort na inname verliest en je een week seksuele rust neemt dan ben je goed behandeld. Nacontroleren door nogmaals te testen of je echt genezen bent van je chlamdia besmetting is niet nodig.
Mocht je in een speciale situatie verkeren, bijvoorbeeld doordat je zwanger bent of een chronische ziekte hebt dan kan het advies voor nacotrole afwijken.
Bij het hebben van chlamydia hoort ook het waarschuwen van sekspartners. Voor chlamydia geldt dat alle sekspartner tot 6 maanden terug moeten worden gewaarschuwd als je een chlamydia hebt waarvan je geen klachten had. Doen hoor!
©2013 www.soapoli-online.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten