woensdag 6 februari 2013

Hiv sneltest

Gisterenavond keek ik het programma unsafe sex and the city van 21.30 uur op RTL 5.
Het is een Britse documentaireserie waarin de medewerkers van een kliniek in Manchester worden gevolgd, waar men zich bezighoudt met het bestrijden van seksueel overdraagbare aandoeningen. Helaas moet je betalen om de aflevering te bekijken maar volgende week komt deel 2 meen ik.
 
Gisteren werd er een jongen gevolgd die een hiv sneltest had laten afnemen en deze bleek positief te zijn. Afschuwelijk nieuws om te krijgen en hij was dan ook goed van slag. Er werd direct bloed afgenomen om verder onderzoek te doen. Na een week kreeg hij hiervan de uitslag en wat bleek...de uitslag was negatief ; geen HIV dus.
Omdat ik de voorlichting minimaal vond in de documentaire wil ik in de blog wat meer uitleg geven over de HIVsneltest en hoe dat in zijn werk gaat in Nederland.
 
Wanneer laat je je op HIV testen?
Als je onbeschermde vaginale of anale seks hebt gehad dan is het verstandig je te laten testen op HIV. Betrouwbaar testen is mogelijk 3 maanden na het laatste onbeschermde sekscontact.
 
Hoe werkt de hiv-sneltest?
Eerst heb je een gesprek met een verpleegkundige of arts om de aanleiding voor de test en de consequenties van testen te bespreken, je risico goed in te schatten en te praten over aanvullend onderzoek op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's).

Voor de hiv-sneltest wordt met een vingerprik een druppel bloed afgenomen. Dit bloed wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van antistoffen. Je moet wachten op de uitslag: meestal word je binnen één uur weer opgeroepen voor de uitslag van de test.

De hiv snel test is ontzettend gevoelig. In uitzonderlijke gevallen kan het zo zijn dat de uitslag vals positief is. Negatief is altijd negatief, daar hoeft niet opnieuw getest te worden. Maar als blijkt dat hiv in het bloed is aangetoond bij de hiv sneltest, dan wordt altijd nog een tweede test gedaan om met 100 procent zekerheid te kunnen zeggen dat iemand inderdaad hiv heeft.

Voor een hiv-test kan je terecht bij:
- de huisarts
- een GGD-soa-polikliniek
- bij een sneltestlocatie
- het testlab van MAN tot MAN: www.mantotman.
Bekijk deze link en vind alle hiv sneltest locaties in Nederland.

Uitslag
Goed nieuws
Bij een negatieve uitslag heb je geen antistoffen tegen hiv en ben je in principe klaar. Je hebt de mogelijkheid om vragen te stellen, foldermateriaal mee te nemen en je kunt een vervolgafspraak maken, bijvoorbeeld voor een soa-onderzoek.

Slecht nieuws
De test op hiv kan een positief testresultaat geven: je hebt antistoffen tegen hiv en dus een hiv-infectie. De hulpverlener zal je informeren over de betekenis van deze uitslag. Je wordt doorverwezen naar een hiv-behandelcentrum.

Soapoli-online
Soapoli-online werkt niet met hiv sneltesten omdat wij dit niet kunnen begeleiden. Via ons website kun je een hiv test kopen. Je krijgt een laboratoriumformulier toegestuurd waarmee je naar een van onze priklocaties kunt gaan. Ze nemen bloed bij je af en je ontvangt van ons binnen 3 werkdagen je uitslag via de mail of in een telefonisch contact. Mocht je vragen hebben over het afnemen van een hiv test je kunt ons altijd mailen: info@soapoli-online.nl

©2013 www.soapoli-online.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten